Demcsák Ottó

Harangozó-díjas balett művész, koreográfus

1979-ben végzett a Budapesti Táncművészeti Főiskolán. A Markó Iván által fémjelzett Győri Balett alapító tagja. A világot bejárva a magyar tánckultúra jó hírét olyan szerepekben öregbítette, mint az  Évszakok, Nap szerettei, Memento, Párizs gyermekei, Tapnis és Cloe stb. A Győri Balett korszakváltásánál, amikor Markó Iván és a Győri Balett útjai elágaztak, koreográfusként és balettmesterként is alkotott. Önálló koreográfiái az Örök vándor, Korok és dimenziók, Angyalok, Utolsó csók, Csillagvárta, Balzsamozó stb.

Munkái a Forrás Színháznál: Jézus Passió (1998, 1999, 2000), A halhatatlanságra vágyó királyfi, A jószívű boszorka, Az árva Twist Olivér, Áldott János, Mátyás király krónikái, Ponciánus császár históriája

Művészi törekvéseiben a különböző stílusok harmonikus ötvözése és a misztikus témaválasztás markánsan jelenik meg. Munkásságát különböző díjakkal jutalmazták: Az év táncosa, Pro Urbe-díj, Harangozó Gyula-díj, Köztársasági kiskereszt. Napfordulók címmel önéletrajzi ihletésű könyve jelent meg a Győri Balettről, a Parnasszus Kiadó gondozásában.