Előadások

Arany-kor

Legalább egy Arany-balladát minden magyar gyerek megtanult iskolás korában: ha úgy tetszik, Arany szövegei adják meg az egymást követő nemzedékek folytonosságát. Betöltik a „közösségi emlékezet” szerepét, amely nélkül nincs megmaradás.

Örökkön-örökké Júlia

Az emberek többségének tudatában valószínűleg igen egyoldalú kép él Szendrey Júliáról: olyan nőalaké, aki hálátlanul, de pontosan teljesíti be a Szeptember végén című Petőfi-vers látomásos jóslatát. Ezzel a nagyközönség számára sorsa bevégeztetett. Pedig hátravan még az életéből jó másfél évtized, amely alatt fölnevelte Petőfi fiát, megszült még két fiút és egy kislányt, s életének utolsó pillanatáig gondoskodott róluk.

Michael Ende

A pokoli puncs-pancs

koprodukció a Soproni Petőfi Színházzal

Michael Ende neve fogalom a Momo és A Végtelen Történet óta. Ez a több mint huszonöt évvel ezelőtt született meseregénye groteszk humorával emelkedik ki az életműből.

Lúdas Matyi

Beavató színházi előadás drámafoglalkozással

Kövek

Egy krimi kamaszokról kamaszoknak.

Egy izgalmas előadás két srácról, akiknek történetében összemosódni látszanak a gyermeki játék és a felelőtlen tett határai.

És messziről lassan dübörög a föld

A magány változatai

Szabó Attila

Fehérlófia

a Soproni Petőfi Színházzal együttműködésben

Ebben a mesében Fehérlófia száll szembe a gonosz hatalmával – előbb legyőzi az ellene törő Fanyűvőt, Vasgyúrót és Kőmorzsolót, hogy aztán segítségüket felhasználva megjárja az alsó világot, s megszabadítsa a királylányokat… Aztán a mese nem úgy folytatódik, ahogy szeretnénk: nem a boldog befejezés jön, hanem a barátoknak látszó segítőtársak árulása, s Fehérlófiának új erőre és új tapasztalásra lesz szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a világ rendjét…

Oscar Wilde

Csillagfiú

a Zentai Magyar Kamaraszínházzal

Létezik egy fiú, akiről a történet szól, ő megtagadta édesanyját amit utána mélységesen meg is bánt és sok-sok megpróbáltatás és keresés után, felismerve a megbánás,együttérzés és szeretet értékeit ismét visszatalál édesanyjához ami által helyre áll a rend, a család ismét egymásra talál.

Vörösmarty Mihály

Csongor és Tünde

a Zentai Magyar Kamaraszínházzal együttműködésben

Csongor egy nap alatt végigjárja a világot, hogy megtalálja boldogságát. A csodafánál megleli a boldogságot, Tündét, de Mirigy elszakítja őket egymástól. Ekkor Csongor elindul Tündérlak keresésére. Útközben sok próbát kell kiállnia…

Jónás könyve

Feltöltés alatt…

Nyikolaj Vasziljevics Gogol

Egy őrült naplója

monodráma

A szerző 1828-ban Pétervárra költözött, és közhivatalnoki állás után nézett, de hamar rá kellett döbbennie, hogy pénz és összeköttetések hiányában kemény küzdelem vár rá. Próbálkozott színjátszással is, de a meghallgatáson eltanácsolták. A költői hírnévre áhítozó, végsőkig elkeseredett Gogol ekkor kiadta egyik középszerű szentimentális-idillikus versét (Hans Küchelgarten), amelyet még gimnazista korában költött. A kedvezőtlen kritikai fogadtatás feletti elkeseredésében valamennyi példányt felvásárolta és elégette. Majd magához vette azt a pénzt, melyet anyjától kapott egy birtokukat terhelő jelzálogkölcsön törlesztésére, és Lübeckbe hajózott, majd Németországban utazgatott. Pénze hamarosan elfogyott…

Jelentés az Akadémiának

Feltöltés alatt…

Silentium

Feltöltés alatt…