Emigránsok: pincén túl

Újra látható január 7-től Sławomir Mrożek Emigránsok című művéből készült nagy sikerű, fesztiválokat is megjárt izgalmas színjáték a soproni teátrum kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A föld alatti pincében élő értelmiségi és egy munkás sorsát villantja fel az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörében, az emigrációs lét fájdalmas igazságaival, lélekbe markoló kérdéseivel. A két főszereplő Gál Tamás és Kis Domonkos Márk bravúros játéka, Pataki András erős hatású rendezése emlékezetes színházi élményt ígér a nézőknek.

Az Emigránsok a Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház, a Forrás Színház koprodukciója szerepelt a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiválján. A közelmúltban nagy sikert elérve felállva ünnepelték a nézők a színészeket az Arany Oroszlán Nemzetközi Színházi Fesztiválon az ukrajnai Lvivben (más néven Lembergben.) A darab szerepelt a Komáromi Jókai Színház műsorán is.

Mrożek drámája húsba vágó és lélekbe markoló kérdéseket feszeget a hazájukat különböző okokból elhagyó emberekről. Valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörét járva körül, felvillantva az emigrációs lét fájdalmas igazságait. A párhuzamos magányban élő két ember sorsának ábrázolása, izgalmas, feszes szópárbaja közben az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat: hol az egyikük, hol a másikuk igazságát érzi erőteljesebbnek a néző. Sławomir Mrożek darabja különösen aktuális ma, amikor világjelenségként éljük meg, hogy emberek sokasága más országokban igyekszik a jobb élet reményében boldogulni, új identitást találni.

A színjátékban AA–t a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk alakítja. XX–et a Jászai-díjas Gál Tamás formálja meg. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy–díjas Gyarmathy Ágnes. A fénytervező Kovács Ferenc Magyar Teátrum–díjas. A rendező a Jászai–díjas Pataki András.