Jön Józsiás!

Ghymeses népzenei hagyományokra, folklórra jellemző dallamvilággal, remek színészi alakításokkal, hatvan látványos jelmezzel, fergeteges táncokkal érkezik Ördögölő Józsiás február 21-től a Soproni Petőfi Színházba. Tamási Áron művéhez a Kossuth-díjas Szarka Gyula írt zenét, az előadást Pataki András Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tündérek, ördögök, hatalom, árulás, hazaszeretet, hűség, szerelem egy olyan történetben, amely több mint mese, több generációnak szóló üzenettel, hogy a jó mindig győzzön.

A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában készült családi előadás nagy és sikeres utat járt be már eddig. Játszották Esztergomban, Szigligeten, Zentán, Komlón, s most Sopronban is bemutatkozik a közönségnek  ifjúsági, felsős és felnőtt bérletben. A leghűségesebb város teátrumában ezzel a produkcióval egyúttal tisztelegnek a 125 éve született népszerű író előtt a Tamási-emlékévben.

A történet:

A történet szerint Tündérországban Lámsza király lovagi tornát hirdet, aki nyer az Jázmina hercegnő kezét nyerheti el a koronával, a trónnal együtt. Józsiás diadalmaskodik, de a kudarcot vallott gonosz Bakszén ezt nem hagyja annyiban, és elkezdődik a harc a hatalomért. Nem más ez a játék, mint a szegény legény győzelme eszessége, testi-lelki ereje révén a pokol urai felett. Ezt tetézi boldogsága a kedvesével, Jázminával – az édenükbe tolakodók, az ország dolgát hátráltatók viszont lelepleződnek, halállal lakolnak vagy kiűzetnek az országból, mert ezt kívánja a nép: a tisztesség, a fény, a remény őrizője.

Zenekar a színpadon

A darab különlegessége, hogy az előadás zenekara minden egyes alkalommal a színpadon játszik. A Kossuth-díjas Szarka Gyula olyan zenészeket hívott maga mellé, akiket már ismerhetnek a soproni nézők. Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Bese Csaba (basszusgitáros), Varjú Attila (ütőhangszerek) játszik együtt. Másik érdekesség, hogy ezúttal  a dalok szövegének többségét is a zeneszerző írta, mindemellett népdalok, valamint Tamási Áron sorai hallhatók a dallamos számok alatt.

Az Ördögölő Józsiás csapata:

Az előadásban Józsiást Papp Attila formálja meg. Jázminaként Molnár Anikó látható. Bakszén szerepében Savanyu Gergely lép színpadra. Lámsza király Pelsőczy László, Kámzsa, égi mester Major Zsolt, Dilló tündér Kisfaludy Zsófia, Fanfarus, hopmester Farkas Tamás, Villikó Marosszéki Tamás lesz. Mordiast Horányi László (Jászai-díjas), Durmonyást pedig Kósa Zsolt formálja meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház tagjai közül az előadásban Idilló tündért Verebes Judit, Ropogán pokolmestert Dévai Zoltán, Baburát, Bablónia királyát és Dudarót Szilágyi Áron, Mormogot, Bagaria örökösét és Bambuczot Virág György alakítja. A dramaturg Katona Imre. A díszlet a Jászai-díjas rendező, Pataki András munkája. A zenés tündérjátékban természetesen a Sopron Balett tagjai is részt vesznek. A lendületes, sodró erejű táncokat Demcsák Ottó (Harangozó-díjas) koreografálta. Az előadáshoz Szélyes Andrea tervezésében hatvan látványos jelmez készült. Az ügyelő Horváth Dávid. A rendezőasszisztens Simon Andrea.