Júlia és Petőfi mindörökké – A Bőköz Fesztiválon járt a Forrás Színház

Petőfi Sándor legenda. Felesége, Júlia is mindörökké az maradt. Az utókor ítéleteivel, bélyegeivel, miközben sorsával példát mutatott. Lelki gazdagsága, viszontagságos útja Kémesen elevenedett meg sikerrel az V. Bőköz Fesztiválon.
A Mindörökké Júlia című színpadi játékot Pataki András rendezte a Soproni Petőfi Színházban. A Szendrey Júlia életéről szóló előadást Papp Attila és Molnár Anikó játssza. A produkció érdekessége, egyedisége, különlegessége, hogy minden egyes mondata valóságos. Nem fikciós párbeszédeken, monológokon alapul, hanem Szendrey Júlia leveleinek, naplójának és halálos ágyán apjához írt üzenetének szövegeire építkezik, kiegészülve Petőfi verseivel, írott küldeményeivel s Arany János költeményeivel.
 
A színpadi játék szerkesztője-írója, Németh Ervin dramaturg három képben mutatja be Szendrey Júlia és Petőfi Sándor kapcsolatát, központba állítva a költő feleségének sorsát, boldogságkeresését, majd boldogtalanságát, elmagányosodását, ugyanakkor felvillantja az asszony lelki gazdagodásának, kiteljesedésének, önmagára találásának viszontagságos útját is. Az előadást a leghűségesebb város teátrumában a fiatal bérletes közönség tekinthette meg. Ezen kívül a darab vendégeskedett Mezőörsön, Magyarpolányban, Győrben és Bécsben.
 
A Bőköz Fesztiválon a nézők bepillantást nyerhettek a költő és szerelmének találkozásába, abba, miként alakult a szerelmük, majd az is megelevenedett, mi történt az özvegy lelkében, életében férje halála után. Szendrey Júlia soha nem vált meg Petőfi nevétől. Gyógyíthatatlan betegséggel küzdve, öngyilkossági gondolatokkal, magányosan, a halállal viaskodva apjának írt megrázó erejű, őszinte vallomásában találja meg végül önmagát, útjának beteljesedését.
 
Molnár Anikó és Papp Attila színvonalas, nagy energiájú, sokszínű alakítása betöltötte a teret. Játékuk sűrűsége, az elhangzott mondatok, szavak mélysége általuk nyert új sorsot, megítélését történelmi időutazásként. Egy asszony legendája így kísér bennünket. Mindörökké Júliaként. Beburkolva körülöttünk a világot.
V.R.